Zelfstandig” betekent : Vrijheid. Vrijheid is een groot goed voor ieder individu. Vrijheid betekent: zelf keuzes kunnen, willen, mogen maken. Keuzes maken betekent vrij zijn in kiezen met wie je gaat wonen, met wie je omgaat, wat je wilt eten, wat je in je vrije tijd doet, wat voor werk je wilt doen, zelf je dag indelen, vrijheid om te mogen en kunnen groeien in zelfstandigheid, kortom: volwaardig burgerschap. Dit alles binnen de mogelijkheden van de beperking van de bewoner en altijd rekening houdend met de veiligheid van de bewoners.
Wat betekent dan “zelfstandig” binnen ZES?
Zelfstandigheid betekent voor ZES dat de bewoner “zo zelfstandig mogelijk” is en deze zelfstandigheid valt dan binnen de kaders van ZZP 3 of 4. Binnen deze ZZP wordt passende begeleiding geboden aan de bewoner, dit zal een samenspel zijn tussen de bewoner en de zorgaanbieder en altijd gericht op de individuele zorgvraag van de bewoner.
“Zelfstandig” betekent ook dat ZES de randvoorwaarden schept voor zelfstandigheid: iedere bewoner krijgt een zelfstandig appartement met woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer en halletje. In zijn eigen appartement kan de bewoner de regie over zijn eigen leven nemen en individuele hulp vragen indien hij/zij dit wenst of nodig heeft.
Samen” betekent: gezelligheid, activiteiten gezamenlijk ondernemen, samen ontbijten, samen de avondmaaltijd gebruiken en ook weer samen opruimen, samen een spelletje doen etc. Dit alles samen met medebewoners.
Maar “samen” betekent ook : samen kijken naar de mogelijkheden van de bewoner, samen die mogelijkheden uitbuiten, samen werken aan en stimuleren van de ontwikkeling van de bewoner, samen werken aan de groei naar (meer) zelfstandigheid binnen de grenzen van ieders beperking. Dit alles samen met de zorgaanbieder.
“Samen” vormt de schakel tussen bewoner(s), ouders/verzorgers en de zorgaanbieder.
Van belang is dat zelfstandigheid en gezamenlijkheid worden weergegeven in het persoonlijk plan van de bewoner. In dat persoonlijk plan kan worden aangegeven hoe zelfstandig de bewoner wil/kan wonen/leven. Dit alles in nauw overleg met de bewoner en zijn ouders/verzorgers en alles binnen de grenzen van zijn/haar beperking (wat zijn de wensen van de bewoner maar ook: wat kan hij/zij maar ook : welke groei wil/kan de bewoner doormaken?).
Wat betekent dan “samen” binnen ZES?
“Samen” betekent voor ZES dat de mogelijkheden voor gezamenlijkheid door de bewoners en de zorgaanbieder samen gevormd wordt. Dit betekent dat eenieder de vrijheid heeft/neemt om deel te nemen aan gezamenlijke activiteiten. Binnen de beperkingen van de individuele bewoner kan in zijn/haar persoonlijk plan worden aangegeven hoe om te gaan met deze vrijheid van keuze. Dit kan betekenen dat de individuele bewoner gestimuleerd moet worden om samen dingen te doen om zijn/haar sociale ontwikkeling te bevorderen maar het kan ook betekenen dat de bewoner juist gestimuleerd moet worden om bijvoorbeeld eens zelfstandig te koken evt. met iemand van de begeleiding om zo te werken aan zelfvertrouwen. “Samen” kan dus heel veel betekenissen en mogelijkheden omvatten.
“Samen” betekent ook dat ZES de randvoorwaarden schept voor samenzijn: er komt een gezamenlijke ruimte met een gezellige zithoek en een grote eettafel, een keuken waar gezamenlijk gekookt kan worden en een tuin met een terras met plaats om heerlijk te zitten. Als de bewoners thuis zijn zal er altijd iemand aanwezig zijn als aanspreekpunt, gewoon om gezelligheid te zoeken of je verhaal kwijt te kunnen maar ook voor een goed gesprek. Deze persoon zorgt dat alles in de gezamenlijke ruimte op rolletjes loopt, dat er tijd is voor de bewoners en er tijd en ruimte is voor (individuele) begeleiding.
“Zelfstandig En toch Samen” zal voor iedere bewoner een andere betekenis hebben en in samenspraak met een persoonlijk begeleider, met de individuele bewoner en zijn ouders/verzorgers, worden vastgelegd in het Persoonlijk Plan.
De naam “Zelfstandig En toch Samen” is dus niet willekeurig gekozen maar een omschrijving van de belangrijkste pijlers in het zelfstandige leven van onze kinderen, daarbij in aanmerking genomen dat de WLz-zorg in de toekomst alleen maar minder wordt en we daarom willen bereiken dat onze kinderen “zo zelfstandig mogelijk” kunnen zijn binnen de mogelijkheden van hun beperking . Hiermee bereik je dat ze zo min mogelijk (binnen de grenzen van hun beperking) afhankelijk zullen zijn van WLz-zorg en dus minder “last” zullen hebben van bezuinigingen op deze zorg. Om deze optimale randvoorwaarden te scheppen heeft ZES daarom ook gekozen om deze WLz-zorg in te kopen met een PGB zodat de kwaliteit en inzet van de zorg voor iedereen, individueel en/of gezamenlijk, binnen de eigen regie blijft .
De tekst van de herziene Zorgvisie van 25 maart 2019 is HIER te downloaden